آدرس:

تهران، خیابان آزادی، انتهای خیابان اسکندری شمالی، شماره 144

تلفن تماس:

مقررات

مراحل اجرایی حمل بارهای صادراتی و اضافه بار مسافری، اثاثیه منزل و … (Freight)

  1. بازبینی و پذیرش بار: به محض درخواست مشتری برای ارسال بار فریت، کارشناسان شرکت در محل مورد نظر حاضر و ضمن ارائه اطلاعات اولیه ، مقررات گمرکی، شرایط و ضوابط حمل بار، هزینه ارسال به  صورت تقریبی برآورد و اعلام می گردد. سپس هماهنگی های لازم برای جمع آوری (Pick up)  بار انجام و نسبت به انتقال محموله به انبار شرکت اقدام خواهد شد.
  2. بسته بندی: فرآیند بسته بندی تخصصی طبق استانداردهای بین المللی بارهای هوایی توسط متخصصین بسته بندی در انبار شرکت انجام و از کلیه مراحل آن عکس و فیلم تهیه شده و در اختیار مشتری قرار می گیرد.
  3. اخذ مجوزهای لازم: کارشناسان شرکت با آگاهی از مقررات مربوطه متناسب با محتوی محموله نسبت به اخذ مجوزهای لازم نظیر گواهی مبداً، گواهی بهداشت، دامپزشکی، ضدعفونی و … اقدام می نمایند.  
  4. حمل بار به فرودگاه و انجام تشریفات گمرکی: مراحل انجام تشریفات گمرکی طبق مقررات، بدون نیاز به حضور فرستنده توسط کارشناسان شرکت انجام و نسبت به اخذ پته (مجوز گمرکی خروج بار) اقدام می شود.
  5. صدور بارنامه: صدور بارنامه مربوطه از طریق تمامی ایرلاین های معتبر داخلی و بین المللی نیز توسط کارشناس شرکت انجام می گردد.
  6. هندلینگ (آماده سازی برای ارسال) بار: الصاق برچسب ها و تگ های مورد نیاز بر روی محمولات و پالت ها انجام و پس از عبور محموله از دستگاه X-Ray عملیات مربوط به بارگیری بار در هواپیما انجام خواهد گرفت.
  7. ارائه بارنامه به مشتری: یک نسخه از بارنامه صادره در نشانی مشتری (فرستنده) به همراه لوح فشرده تصاویر و فیلم محموله ، توسط پرسنل شرکت تحویل وی می گردد. مراحل رهگیری بار از طریق وبسایت شرکت قابل انجام بوده و کارکنان بخش خدمات مشتریان شرکت آماده ارائه راهنمایی و پاسخگویی به پیگیری های مربوطه خواهند بود.   

 

برخی از کالاهای ممنوع الصدور به شرح ذیل می باشد :

خروج اشیاء عتیقه، آثار هنری اصیل، کتابهای خطی و چاپ سنگی ، قطعات خوشنویسی شده، اوراق مینیاتور و مصنوعات طلا و نقره، سنگهای قیمتی، ارز، ریال ایران، تابلوهای نقاشی اصل، قالی و قالیچه دستبافت عتیقه و هر نوع اشیای تاریخی و میراث فرهنگی ممنوع است. خروج اسلحه و مهمات و تجهیزات نظامی از کشور ممنوع است .

خروج هر نوع فیلم ، نوار ، سی دی و تابلوهای نقاشی فقط با مجوز وزارت ارشاد ارسال می گردد .

ارسال برخی از وسایل هم به دلیل اینکه برای ایمنی هواپیما خطر ایجاد می کند ممنوع می باشد، از قبیل: عطر، ادکلن، اسپری، شامپو، نرم کننده ها، مواد آرایشی، الکل، شربت، آبلیمو، سرکه، ترشیجات .

 شرايط حمل محمولات ويژه

كالاهاي خطرناك:

  1. كالاهاي خطرناك براساس مقررات سازمان “ياتا” و رويه “ایرلاین های داخلی” پذيرش خواهد شد.
  2. فرم اظهارنامه كالاهاي خطرناك بايد توسط فرستنده تكميل و امضا شود.

حيوانات زنده:

  1. محمولات حيوان زنده تحت شرايط و مقررات سازمان ياتا در ظروف مربوطه نظير قفس و … قابل پذيرش هستند.
  2. تمامي اسناد مورد نياز براي صدور حيوانات زنده از جمله شناسنامه حيوان، گواهي سلامت و بهداشت (كارت واكسن)، دستور غذا، مجوز ورود حيوان به كشور مقصد، و گواهي مبدا (صادره توسط سازمان دامپزشكي) بايد به دفاتر شرکت ارايه شوند.

 

كالاهاي قيمتي:

  1. كالاهاي قيمتي بايد با بسته بندي مناسب تحويل واحد پذيرش بار شرکت شوند.
  2. در خصوص بيمه محموله، پيشنهاد ميشود فرستنده ارزش واقعي را اظهار و به هنگام تحويل، اطلاعات لازم را كسب نمايد.

مطبوعات:
كليه محمولات از قبيل روزنامه، مجله، كتاب و كاتالوگ و غيره درمسيرهاي داخلي توسط شرکت قابل پذيرش مي باشد.

 

شرایط و ضوابط خدمات کوریر شرکت راه آسمان آبی

 الف) تعریف خدمات کوریر:عبارتست از حمل و نقل سریع هر نوع اسناد و مدارک، نمونه کالای تجاری، کالای شخصی و بسته هایی که با اعلام محتوی طبق مقررات عمومی سازمان هواپیمایی کشوری، گمرک و شرایط و ضوابط اعلام شده شرکت های خدمات بارهوایی طبق یک بارنامه مشخص انجام می گیرد.

 

ب) انواع بارهای قابل ارسال:

 Documents – پاکات حاوی اسناد، اوراق و انواع مدارک که فاقد ارزش ذاتی هستند. حداکثر وزن اسناد و مدارک قابل پذیرش 5 کیلوگرم می باشد.

 None documents – هر نوع اقلام غیر از اسناد و مدارک شامل نمونه های تجاری، کالاها و بسته هایی که با اعلام محتوی و ارائه مدارک لازم برای حمل و نقل، ترخیص و تحویل به گیرندگان پذیرش می شوند. حداکثر وزن قابل پذیرش برای این اقلام 50 کیلو گرم می باشد.

 

ج) مقررات عمومی

 دامنه: این مقررات برای تمامی خدمات شرکت راه آسمانی آبی بکار برده می شود. مشتری با امضای بارنامه موافقت خود را با این مقررات اعلام خواهد نمود. این مقررات در نبود هرگونه قرارداد یا توافق امضا شده از طرف مدیران شرکت معتبر خواهد بود. هیچکدام از کارکنان شرکت اختیار جایگزین کردن یا نادیده گرفتن این مقررات را ندارند.

الزامات:از زمان پرداخت هزینه های ارسال توسط مشتری، شرکت مسئولیت هماهنگی برای ارسال بار به مقصد مورد نظر مشتری را خواهد پذیرفت. اختیار انتخاب مسیر، رویه ها و شرکت های حمل کننده براساس روش های حمل و نقل، انبار و پردازش بسته ها برای شرکت محفوظ خواهد بود.

محدودیت خدمات:

شرکت حق عدم پذیرش هر نوع پاکات و بسته از اشخاص حقیقی و حقوقی را مبتنی برملاحظات احتیاطی خود محفوظ می داند.

شرکت حق عدم ارسال هر نوع پاکت و بسته را در هر زمان بعد از پذیرش که تشخیص دهد باعث تاخیر یا آسیب رساندن به سایر بارها، تجهیزات یا پرسنل شرکت می گردد یا حمل و نقل آن براساس قانون ممنوع بوده و یا نقض در مقررات موجود تلقی شود برای خود محفوظ می داند.

شرکت حق بازنمودن و بازرسی هر پاکت و بسته ارسال شده توسط مشتری را به منظور اطمینان از تطابق با استانداردها و مقررات گمرکی کشور مقصد برای خود محفوظ می داند. شرکت امکان پذیر بودن ارسال و تحویل یک بسته خاص بدون تخلف در قوانین کشورهای دیگر را تضمین نمی کند.

حدود مسئولیت:

تا زمانی که یک بار در کنترل و حفاظت شرکت باشد مسئولیت آن را می پذیرد، لیکن بروز هرکونه مفقودی یا خسارت در زمان حمل مجدد بار خارج از کنترل و حفاظت شرکت را برعهده نخواهد گرفت. شرکت در ارتباط با بارهای بدون اعلام ارزش اظهار شده (NVD) خسارتی پرداخت نخواهدکرد.

در صورت بهادار بودن محموله مشتری می بایست قبل از صدور بارنامه نسبت به بیمه نمودن آن اقدام نماید.

مسئولیت شرکت تنها به مفقودی و آسیب دیدگی بسته ها محدود بوده و سایر انواع خسارت ها از این قاعده مستثنی هستند، (خسارات ناشی از بهره، سود و درآمد آینده یک کسب و کار شامل این قاعده نمی شوند) خواه این خسارات به صورتی خاص یا غیرمستقیم وارد شود یا حتی اگر ریسک ارسال بسته قبل یا بعد از پذیرش آن به اطلاع شرکت رسانده شده باشد.

موارد عدم مسئولیت:

شرکت راه آسمان آبی به دلایل زیر هیچگونه مسئولیتی در ارتباط با مفقودی، آسیب دیدگی، تاخیر در توزیع، تحویل اشتباه یا عدم تحویل ناشی از غفلت خود را نخواهد پذیرفت:

دلیل قانونی، به صورت پیش فرض یا با حذف فرستنده یا هر شخص دیگری که ادعایی نسبت به بسته دارد.

ماهیت بسته، هرگونه ضایعه، ویژگی یا فساد ذاتی آن

تخطی فرستنده از شرایط و ضوابط بیان شده شرکت، اما نه محدود به بسته بندی ناقص و ناکافی، ایمنی، علامت گذاری و آدرس نویسی، عدم تشریح محتوی بسته، اشتباه در مطالعه مقررات مربوط به ممنوعات که توسط نمایندگی های شرکت اظهار شده است.

حوادث غیر مترقبه، مخاطرات جوی، خطر دشمن، اقدام قانونی دولت، گمرک یا سایر ادارات دولتی، شورش، اعتصاب و یا دیگر اختلافات محلی، شواهد بروز جنگ، شرایط آب و هوا، درجه حرارت و یا تغییرات جوی، مشکلات مکانیکی یا تاخیرات هواپیمایی که برای حمل و نقل بار به کار گرفته می شود یا هر گونه اتفاق خارج از کنترل شرکت.

اقدامات یا عدم ارائه هر سرویس پستی، ارسال کننده ها (فورواردر) یا هرنهادی که بسته پذیرش شده توسط شرکت برای حمل و نقل بدون توجه به اینکه فرستنده درخواست یا آگاهی از الزامات تحویل این بخش ثالث داشته باشد.

صدمات الکتریکی یا مغناطیسی، خراش یا سایر آسیب دیدگی های تصاویر الکترونیکی یا فتوگرافی یا ضبط شده به هر شکل، یا آسیب دیده به دلیل حشرات موذی

مادامی که شرکت راه آسمان آبی نهایت تلاش خود را برای تحویل سریع بسته های مشتریان مبتنی بر یک برنامه منظم زمانبندی انجام می دهد، هیچ مسئولیتی در قبال تاخیر در جمع آوری، حمل و نقل و تحویل بسته ها بدون توجه به دلیل آن نخواهد پذیرفت.

موارد غیر قابل پذیرش (ممنوعات)

الف) شرکت راه آسمان آبی به صورت منظم مشتریان را از اقلامی که قابل حمل و نقل نیستند آگاه خواهد نمود. این وظیفه مشتری است که محتوی بسته خود را به صورت صحیح بر روی بارنامه قید نماید، تا اطمینان حاصل شود که اقلام مورد نظر جزو ممنوعات حمل و نقل نباشند.

 

ب) شرکت راه آسمان آبی از پذیرش اقلام زیر برای حمل معذور است:

 هر آن چیزی که حمل و نقل آن از/به کشورها، ایالات و حکومت های محلی به موجب قوانین و مقررات ممنوع شده است. اسلحه، اقلام غیراخلاقی و مستهجن، حواله پول، شمش طلا، ارز، چک مسافری، آثار هنری، تمبر، کربن صنعتی و الماس، عتیقه جات، جواهرات، اقلام خطرناک و یا قابل احتراق، گیاهان، فلزات گرانبها، چک نقد، حیوانات، سنگ های قیمتی.

 

ج) هنگام تسلیم یک بار (به شرح فوق) به شرکت، یا عدم تشریح یا اعلام ارزش واقعی بار با اهداف گمرکی، عمدی یا به هر دلیل دیگر، مشتری تاوان هر نوع ادعای خسارت، جریمه و هزینه های وارده به شرکت در این ارتباط را برعهده خواهد داشت و شرکت حق نپذیرفتن مسئولیت و رها کردن چنین باری به هر آژانس یا پرسنل صاحب ادعای هر کشور را خواهد داشت. به محض اینکه شرکت آگاهی یافت که این اقلام شرایط وارد بر شرکت را نقض کرده هیچگونه حقوق محفوظ شده برای آن، بدون تحمیل هر مسئولیتی به مشتری، اعمال نخواهد شد.

 

بسته بندی

مسئولیت بسته بندی اسناد و کالاها برای حمل و نقل تنها بر عهده مشتری است که شامل قرار دادن آنها در کارتن (لفاف) مناسب عرضه شده از طرف مشتری به شرکت است. شرکت مسئولیتی در قبال مفقودی یا آسیب دیدگی بسته به دلیل بسته بندی ناکافی و نامناسب ندارد. نوشتن و ارائه آدرس کافی بر روی بسته ها (اعم از اسناد، کالا و هر گونه بار ) به منظور تحویل اثربخش آن تنها بر عهده مشتری است. شرکت مسئولیتی در مورد تاخیر در ارسال یا تحویل بسته به دلیل اشتباه مشتری و عدم رعایت الزامات مربوطه ندارد.

 

قصور فرستنده

مشتری مسئول بروز هرگونه مفقودی، خسارت یا زیان ناشی از عدم رعایت مقررات و الزامات مطرح شده در این توافق به عنوان نتیجه کوتاهی می باشد.

 

تعرفه خدمات

تعرفه خدمات ارائه شده بوسیله شرکت راه آسمان آبی، شامل هزینه های فرودگاه، مالیات بر ارزش افزوده، حقوق، تعرفه، سپرده و سایر هزینه های تحمیل شده مرتبط با حمل کالای مشتری می باشد. مشتری باید تائیدیه خود را مبنی بر مسئولیت گیرنده در ارتباط با پرداخت هر گونه حقوق و عوارض گمرکی مرتبط با کالای حمل شده بر روی فضای در نظر گرفته شده روی بارنامه اظهار نماید. شرکت هیچگونه مسئولیتی درقبال جرائم تحمیل شده یا مفقودی و خسارت اسناد و کالای مشتری که بوسیله گمرک یا هر مرجع مشابه دیگر توقیف می شود نخواهد داشت و مشتری جبران خسارت ناشی از این جرائم و زیان ها را برعهده خواهد داشت.

 

مالکیت

شرکت راه آسمان آبی تنها حمل اسناد و کالاهایی را می پذیرد که در تملک مشتری بوده و مشتری بتواند گواهی داشتن جواز ارسال آن را نه تنها از طرف خود بلکه از طرف آژانس یا تمام اشخاصی که ممکن است بعد از آن حقی نسبت به اسناد و کالای مربوطه داشته باشند، ارائه دهد. براین اساس مشتری مسئول جبران هرگونه خسارت یا سایر هزینه های ناشی از نقض این گواهی علیه شرکت خواهد بود.

 

ادعاها و شکایات

هرگونه ادعا یا شکایت باید به صورت کتبی ظرف 60 روز از تاریخ پذیرش بسته به نزدیکترین دفتر یا شعبه شرکت راه آسمان آبی ارائه گردد.

 

 

بیمه بسته ها

شرکت راه آسمان آبی می تواند خدمات بیمه یا پوشش بیمه ای حمل کننده را بر مبنای ارزش واقعی بسته ها در ارتباط با فقدان و یا خسارات وارده به بسته ها ارائه دهد. این امر باید از طرف مشتری در قسمت مشخص شده در بارنامه درج و یا در سامانه های نرم افزاری شرکت ثبت و هزینه مربوطه پرداخت گردد. این بیمه هزینه های غیر مستقیم ناشی از مفقودی یا آسیب دیدگی بسته ها و زیان ناشی از تاخیر در تحویل بار را شامل نمی شود.

 

 مفاد مندرج شرایط و ضوابط حاضر غیر قابل مذاکره بوده و همه خدمات اشاره شده در پشت بارنامه نسخه مشتری را در برمی گیرد. با امضای بارنامه فرستنده می پذیرد که شرایط و ضوابط فوق را خوانده و موافقت می نماید که شرکت مسئولیتی در ارتباط با خسارات تصادفی یا تبعی ناشی از حمل در اینخصوص نخواهد داشت. شرکت تمامی تضامین اظهار یا اذعان شده در ارتباط با حمل بسته را رد خواهد کرد.

 

به موجب ماده 588 قانون امور گمرکی ورود قطعی کالاهای مشروحه زیر ممنوع است:
الف ـ کالاهای ممنوعه براساس شرع مقدس اسلام و به موجب قانون ب ـ کالاهای ممنوع شده به موجب جدول تعرفه گمرکی یا تصویب نامه‌های متکی به قانون
پ ـ اسلحه از هر قبیل، باروت، چاشنی، فشنگ، گلوله و سایر مهمات جنگی، دینامیت و مواد محترقه و منفجره مگر با اعلام و موافقت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ت ـ مواد مخدر و روانگردان از هر قبیل و پیش سازهای آن‌ها مگر با موافقت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در هر مورد
ث ـ دستگاه‌های فرستنده از هر نوع و قطعات متعلق به آن‌ها مگر با موافقت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در هر مورد
ج ـ دستگاه مخصوص عکاسی و فیلمبرداری هوایی مگر با موافقت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
چ ـ سامانه (سیستم)‌های استراق سمع، فرستنده‌ها و ضبط کننده‌های کوچک اعم از ریزدوربین‌ها و ریزمیکروفون‌ها با قابلیت جاسوسی و فرستنده‌های خاص و پوششی با سرعت بالا، انواع کالا یا سامانه (سیستم)‌های با قابلیت کنترل و شنود ارتباطات با سیم و بیسیم (مونیتورینگ) و سامانه (سیستم)‌های رمزکننده که در راستای اهداف جاسوسی کاربرد دارند مگر با موافقت وزارت اطلاعات در هر مورد
تبصره۱ـ ورود کالاهای الکترونیکی و مخابراتی با کاربرد تجاری و مدل خاص که مورد سوءاستفاده جاسوسی قرار می‌گیرند و همچنین کالا‌ها و مواد دارویی، غذایی، معدنی، سموم و مواد آلی که به عنوان کالای دو منظوره مورد سوء استفاده بیوتروریزم قرار می‌گیرند براساس اعلام وزارت اطلاعات حسب مورد ممنوع می‌گردد.
تبصره۲ـ فهرست و مشخصات کالاهای موضوع این بند و تبصره (۱) توسط وزارت اطلاعات تعیین و به گمرک ایران اعلام می‌گردد.
ح ـ حاملین صوت و تصویر ضبط شده خلاف نظم عمومی یا شئون ملی یا عفت عمومی و یا مذهب رسمی کشور به تشخیص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
خ ـ کتاب، روزنامه، مجله، صور، علامت و هر نوع نوشته مخالف نظم عمومی یا شؤون ملی یا عفت عمومی و یا مذهب رسمی کشور به تشخیص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
دـ کالاهای دارای عبارت یا علامتی مخالف نظم عمومی یا شؤون ملی یا عفت عمومی و یا مذهب رسمی کشور روی خود آن‌ها یا روی لفاف آن‌ها و یا در اسناد مربوط به آن‌ها
ذـ اسکناس‌های خارجی از جریان قانونی خارج شده، اسکناس، تمبر و برچسب (باندرول) تقلبی و بلیط بخت آزمایی (لاتاری)
رـ کالاهای دارای نشانی یا نام یا علامت یا مشخصات دیگری بر روی خود کالا یا روی لفاف آن‌ها به منظور فراهم کردن موجبات اغفال خریدار و مصرف کننده نسبت به سازنده یا محل ساخت یا خواص یا مشخصات اصلی آن کالا

در ماده 126 قانون امور گمرکی کاالهای ممنوعه صادراتی به چهار دسته تقسیم می شوند .
• کاالهای ممنوع الصدور بر اساس شرع مقدس اسالم و یا به موجب قانون
• اشیاء عتیقه یا میراث فرهنگی به تشخیص سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
• اقالم دامی یا نباتی و گونه های جانوری برای حفظ ذخایر ژنتیک یا حفاظت محیط زیست
طبق فهرست اعالمی از سوی سازمان های مربوطه
• سایر کاالهای ممنوع الصدور به موجب قوانین خاص
در هر کشوری برای واردات و صادرات کاال، لیستی از موارد مجاز و غیر مجاز توسط صنف مربوطه تعیین می
شود. در ایران وزارت صنعت، معدن و تجارت مسئول ابالغ لیست کاالهای ممنوعه وارداتی و صادراتی است.
افراد فعال در حوزه بازرگانی، با توجه به این لیست، به تجارت می پردازند .
در صورتی که کاالی صادراتی شما در لیست ممنوعه صادرات باشد، در گمرک فعالیت شما متوقف می شود. پس
بهتر است قبل از تصمیم به صادرات کاال، ابتدا لیست کاالهای ممنوعه صادراتی را بررسی کنید تا متحمل ضرر
مالی نشوید .
چرا صادرات برخی کاالها ممنوع است؟
ماده 1 بند ط ـ قانون امور گمرکی کاال ی داخلی را اینگونه تعریف میکند : کاالیی که در قلمرو گمرکی کشور تولید یا
ساخته شده ی ا کاالی خارجی است که ورود قطعی شده است.
صادرات به معنای ارسال کاالهای تولیدی داخل کشور به خارج از کشور برای فروش و عرضه است. اشخاص
حقیقی و حقوقی می توانند از طریق عقد قرارداد مشارکت در صادرات کاال، یا با صادرات مستقیم، کسب و کار
خود را گسترش داده و میزان تولیدشان را افزایش دهند .
صادرات باعث می شود که رکود بازار داخلی جبران شود، اشتغال زایی افزایش یافته و در نهایت رونق اقتصادی
شکل بگیرد. به طور کلی صادرات یک راه مثبت برای توسعه اقتصادی هر کشوری است. اما چرا از صادرات برخی
کاالها جلوگیری می شود؟
قوانین صادرات در هر کشور، توسط دولتمردان و بر اساس ضوابط و خط مشی دولت تصویب می گردد. با توجه
به این قوانین، صادرات برخی کاالها مشروط و صادرات برخی کاالهای دیگر ممنوع می باشد .
کاالهای صادراتی از نظر امکان صادرات به سه دسته تقسیم می شوند :
• کاالی مجاز صادراتی :صادرات این کاالها ممنوعیتی ندارد، اما صادرکننده باید قوانین
صادراتی از جمله دریافت مجوز الزم برای ارسال کاال را رعایت کند .
• کاالی مشروط صادراتی :کاالهای مشروط مجوز صادرات ندارند. تاجر برای صادرات این
کاالها باید از سازمان های دولتی مجوز کسب کند. صادرکننده می تواند برای دریافت مجوز اقدام کند،
در صورت موافقت نهادهای مربوطه، مجوزهای مورد نیاز به گمرک داده می شوند .
• کاالی ممنوع صادراتی :صادرات برخی کاالها از جمله کاالی عتیقه برای همیشه ممنوع
است. اما صادرات برخی کاالها با نظر دولت و بسته به شرایط تولید در کشور، برای چند سال ممنوع
می شود. گمرک اجازه خروج کاالهای ممنوع الصدور را نمی دهد، اما اگر منع قانونی برای ممنوعیت
خروج این کاالها رفع شود، امکان صادرات وجود خواهد داشت.
ممنوعیت دائم و موقت صادرات کاال از ایران
ممنوعیت همیشگی کاالهای صادراتی
دسته ای از کاال ها در لیست ممنوعیت همیشگی صادرات قرار دارند و این لیست در هیچ بازه ای تغییر نخواهد
کرد. در این لیست صادرات برخی گونه های گیاهی، جانوری و دامی به منظور حفظ منابع محیط زیستی کشور
ممنوع اعالم شده است. این ممنوعیت برای جلوگیری از انقراض این گونه ها است.
اشیا عتیقه و آنتیک از دیگر مواردی هستند که صادرات آن ها مشمول ممنوعیت همیشگی است. این ممنوعیت
به دلیل حمایت و حفاظت از میراث باستانی و فرهنگ کشور تعیین شده است.
همچنین وزارت صمت صادرات کاالهایی که تولید، عرضه و تجارت آن ها در ایران قانونی نیست را به طور کلی
ممنوع کرده است. در صورت سعی در خارج کردن این اقالم، گمرک شما را متوقف خواهد کرد. کاالهایی مانند
ابزار قمار، مواد مخدر، مشروبات الکلی، اسلحه، گوشت خوک و… کاالهایی هستند که تولید و عرضه آن ها در
ایران بر اساس قانون و شرع ممنوع است.
ممنوعیت دوره ای کاالهای صادراتی
در ممنوعیت دوره ای، برای یک دوره زمانی مشخص و حتی نامشخص و بسته به وضعیت کشور، صادرات برخی
کاالها ممنوع می شود. برای مثال، زمانی که چرخه اقتصاد با کمبود مواد اولیه مواجه می شود، دولت صادرات
این کاالها را ممنوع اعالم می کند. هدف از این کار جلوگیری از گران شدن کاال در داخل کشور و تنطیم نرخ
کاال است.
گاهی اوقات دولت برای حمایت از حقوق تولیدکنندگان داخلی، حق صادرات برخی کاالها را فقط برای
تولیدکننده به رسمیت می شناسد و هیچ شرکت یا فرد واسطی امکان صادرات این کاالها را ندارد. هدف از این
کار، پیشگیری از سوء استفاده واسطه ها و حفظ منافع ملی است.
اما سوال مهم این است که ممنوعیت واردات و صادرات کاالها به چه منظور انجام می شود؟ از دالیل ممنوعیت
صادرات کاال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• تقویت تولیدات داخلی، پیشرفت صنایع، تثبیت قیمت ها و کنترل وضعیت بازار
• جلوگیری از سوء استفاده برخی تامین کنندگان مواد اولیه کاال که از دالر دولتی برای واردات
استفاده کرده اند. دولت برای سوء استفاده برخی صادرکنندگان برای کسب درآمدهای کالن، از
صادرات این کاالها جلوگیری می کند .
• جلوگیری از احتکار کاال در داخل کشور
• گاهی اوقات ممنوعیت صادرات به دلیل قوانین کشور مقصد می باشد. هر کشوری بسته به
قوانینش می تواند از واردات برخی کاالها جلوگیری کند. در این شرایط گمرک اجازه خروج کاال را
نمی دهد. برای مثال می توان به قانون ممنوعیت واردات گوشت در زمان اوج کرونا اشاره کرد. به هم
خوردن روابط بین المللی کشورها یکی دیگر از دالیل اعالم ممنوعیت از طرف کشور مقصد است.

لیست کاالهای ممنوعه صادراتی ایران
همانطور که اشاره شد ماده 126 قانون امور گمرکی، ممنوعیت صادرات کاالها در ایران را تعیین می کند.
کاالهای ممنوعه صادراتی در ایران به 4 دسته تقسیم می شوند. برخی از کاال هایی که صادرات آن ها در حال
حاضر ممنوع است شامل گوشت منجمد و یا غیر منجمد تولید داخل و یا وارداتی، پودر ماهی، دفتر تحصیلی،
پرتقال، سیب، پیاز، ذرت، گندم، جو، انواع سبوس، کاه و یونجه، دانه های روغنی، خوراک آبزیان، کره، شکر،
الستیک، کاغذ، تجهیزات آهنی، ماشین آالت صنعتی، شمش آلومینیوم، انواع محصوالت پرایمری ؛ خاک و
چندین کاالی دیگر می باشد .
باید در نظر داشت که این لیست بسته به شرایط تغییر می کند و ممکن است در زمان تصمیم گیری شما به
صادرات کاال، اقالمی به لیست اضافه یا از آن کم شده باشند .